Wavy Cursor Tail

środa, 25 czerwca 2014

PRZEPISY Z ANGIE - PRZEPISY CZ. 2


9 czerwca we Włoszech ruszył program "Angie i przepisy z Violetty". W każdym odcinku Angie pokazuje jak przygotować rozmaite pyszności na przykład: ciastka czy babeczki. Angie znalazła nową pasję, a mianowicie gotowanie i w każdym z odcinków poszerza ją. Gdy Angeles czegoś nie wie natychmiast dzwoni przez Skypa do Olgi, a ona podpowiada jej jak zrobić poszczególne potrawy. Każdy odcinek jest utrzymany w formie bloga. Dzisiaj przedstawię wam kolejne przepisy. 



Kolejnym przepisem jest wykonanie przez nią jajek od serca.

Składniki:

  • 3 jajka ugotowane na twardo, bez skorupek
  • Łyżka octu jabłkowego
  • Szklanka soku buraczanego
  • 1/3 łyżeczki brązowego cukru
  • Pół łyżeczki soli
  • Majonez z jogurtem naturalnym
  • Musztarda 
  • Słodka papryka

Wykonanie:

  1. Ugotuj jajka na twardo.
  2. Gdy są jeszcze ciepłe, ale nie gorące obierz je ze skorupek
  3. Potem umieść je na kartonie,zwiąż go gumką recepturką, włóż ołówek tak by z jajka powstało serduszko delikatnie go rozchyl, uważając by nie zsunąć gumki, i ostrożnie włóż obrane i ugotowane wcześniej jajka. Takie jajka włóż do lodówki na półtorej godziny (1 godz. 30 min)
  4. Po półtorej godziny wyjmij jajka z lodówki, delikatnie wyjmij ołówek, i z jajka masz serduszko
  5. Teraz do miski dodaj sok buraczany, ocet i cukier, i marynuj w tym  jajka tak przez kilka godzin
  6. Po zamarynowaniu, przekrój jajka na pół
  7. i Smacznego :)




jaja w serce gotowe do jedzenia!


Następnym przepisem do wykonania są to babeczki.

Składniki:


  • 250 g mąki
  • Paczka drożdży
  • 100 g cukru
  • Łyżeczka wanilii
  • Szczypta soli
  • Jajko
  • 200 ml mleka
  • 80 ml nasion oleistych
Na nadzienie:

  • 150 g śmietankowego serka (by zrobić kulki)
  • 75 g miękkiego masła
  • Pół łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • Szczypta soli
  • 113 g cukru pudru
  • Barwniki spożywcze: żółty, zielony, czerwony i niebieski]

Wykonanie:

  1. Nastaw piekarnik na 180 stopni
  2. Do miski przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia, połącz z tym cukier, wanilię, szczyptę soli i wymieszaj
  3. W kolejnej misce rozbij jajko, i roztrzep trzepaczką (jeżeli nie masz trzepaczki roztrzep go widelcem)
  4. Dolewaj do jajka po trochę mleka, ale cały czas mieszaj
  5.  W mące zrób kopczyk, do jego środka (dziury) wlej mieszaninę mieszaj trzepaczką (jeżeli nie masz trzepaczki mieszaj łyżką), tak aby oba składniki połączyły się dobrze . Ciasto powinno być lśniące.
  6.  Do specjalnych foremek do babeczek (np. szklanej) włóż papierowe papilotki. Wlej do nich ciasto, ale tak do 2/3 wysokości (żeby nie były ani za wysokie ani za niskie, ani żeby ciasto się nie wylało)
  7. Do rozgrzanego wcześniej piekarnika włóż szklane naczynie wraz z papilotkami. I piecz babeczki w temp. 180 stopni przez 20 min. (Młodsze dzieci mogą poprosić kogoś dorosłego o pomoc)
  8. Gdy babeczki się pieką przygotuj serek
  9. Po pieczeniu odstaw babeczki do wystygnięcia, po ostygnięciu nałóż rękawem cukierniczym krem i udekoruj kwiatami, perełkami i tak dalej.
  10. Smacznego :)




Składniki na cupcakeciastko w piekarniku


Następnym zadaniem, z którym Angie musiała się zmierzyć jest to Caprese w szkle.

Składniki:


  • 2 średnie pomidory
  • 2 kulki serka mozzarella
  • sól
  • chleb
  • pesto
  • chleb do grzanek
  • posiekane orzechy pistacjowe

Wykonanie:

  1. Obierz pomidory ze skórki. Jednak nie nożem teraz się skupcie: Natnij pomidora na dole, i zanurz go na pół godziny (30 min) we wrzącej wodzie. Następnie po 30 minutach wyciągnij go ze wrzącej wody i na godzinę wstaw do wody z lodem. (Skórka tak się zmiękczy, że sama odejdzie z łatwością)
  2. Pokój obrane pomidory w kostkę (uważaj bo się rozpadają), ale usuń nasiona (młodsze fanki mogą poprosić rodziców o pomoc).
  3. Tymczasem pokrój ser mozzarella na kawałki, i przy pomocy mleka (2 - 3 łyżek) mieszaj aż do uzyskania kremowej konsystencji
  4. Osusz pomidory, a następnie dodaj do słoiczków niech ostygną
  5. Gdy ostygną dodaj śmietanę i mozzarellę do słoiczka na pomidory i na samą górę daj warstwę pesto
  6. Wstaw to wszystko do lodówki na godzinę
  7. Przed podaniem, udekoruj listkami bazylii, orzechami pistacjowymi i grzankami
  8. Smacznego :)



la caprese in bicchierela caprese in bicchiere


Kolejnym wyzwaniem było zrobienie lodów w rożku.

Składniki:


  • Rożki do lodów
  • Placek z ciasta biszkoptowego
  • 250g dżemu truskawkowego
  • 150 - 200g cukru pudru
  • Białko
  • Dwie krople soku z cytryny
  • Różne dekoracje
Wykonanie:

  1. Pokrusz ciasto biszkoptowe palcami, następnie przełóż go do miski i dodaj dżem. 
  2. Uformuj kulki jednakowej wielkości i włóż do zamrażarki na 15 min
  3. W międzyczasie przygotuj lukier z białka jajka, cukru i cytryny
  4. Po piętnastu minutach wyciągnij kuleczki i włóż na rożki od lodów.
  5. Następnie nałóż na nie lukier łyżeczką
  6. Udekoruj jakimiś kwiatuszkami bądź perełkami
  7. Smacznego :)




i coni gelato si raffreddano

i coni gelato decorati


I ostatnim jak na razie przepisem jest przygotowanie przez nią koszy z krewetkami i sosem guacamole 

Składniki: 


  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 dojrzałe avocado
  • Pół małej cebuli
  • Kminek
  • 2 dojrzałe pomidory
  • Limonka lub cytryna
  • Sól
  • Pieprz
  • Rolka świeżego ciasta francuskiego (możecie je kupić w sklepie np. w Biedronce)
  • Obrane krewetki  


Wykonanie:

  1. Nagrzej piekarnik na 180 stopni
  2. Na foremki nałóż ciasto francuskie, i nakłuj je widelcem. I włóż do rozgrzanego wcześniej piekarnika na 15 min.
  3. Gdy piecze się ciasto przygotuj guacamole, no więc tak: Przekrój avocado na pół, usuń miąższ łyżeczką i pokrój je w kostkę. Potem rozdrobnij je widelcem na krem
  4. Myjemy cebule,  jak chcesz możesz dodać papryczkę chili, drobno siekamy to wszystko i dodajemy do guacamole. 
  5. Obierz pomidory i pokrój je w kostkę, wymieszaj je bardzo delikatnie z wcześniej przygotowanym kremem .
  6. Zetrzyj skórkę z cytryny lub limonki bez pośrednio do sosu, wyciśnij z niej sok, przypraw solą, pieprzem, kminkiem, oraz oliwą z oliwek, i wymieszaj wszystko.
  7. Jeżeli masz mniej czasu na przygotowanie takiego guacamole, możesz również zrobić szybkie guacamole miksując wszystkie składniki razem.
  8. Na koniec ciasto francuskie napełnij sosem guacamole i dodaj krewetki.
  9. Smacznego :)



cestini di guacamole e gamberi prontii cestini in forno

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Prosimy o komentarze. Nawet najmniejszy dla nas dużo znaczy :)