9 czerwca we Włoszech ruszył program "Angie i przepisy z Violetty". W każdym odcinku Angie pokazuje jak przygotować rozmaite pyszności na przykład: ciastka czy babeczki. Angie znalazła nową pasję, a mianowicie gotowanie i w każdym z odcinków poszerza ją. Gdy Angeles czegoś nie wie natychmiast dzwoni przez Skypa do Olgi, a ona podpowiada jej jak zrobić poszczególne potrawy. Każdy odcinek jest utrzymany w formie bloga. Dzisiaj przedstawię wam kolejne przepisy.
Kolejnym przepisem jest wykonanie przez nią jajek od serca.
Składniki:
- 3 jajka ugotowane na twardo, bez skorupek
- Łyżka octu jabłkowego
- Szklanka soku buraczanego
- 1/3 łyżeczki brązowego cukru
- Pół łyżeczki soli
- Majonez z jogurtem naturalnym
- Musztarda
- Słodka papryka
Wykonanie:
- Ugotuj jajka na twardo.
- Gdy są jeszcze ciepłe, ale nie gorące obierz je ze skorupek
- Potem umieść je na kartonie,zwiąż go gumką recepturką, włóż ołówek tak by z jajka powstało serduszko delikatnie go rozchyl, uważając by nie zsunąć gumki, i ostrożnie włóż obrane i ugotowane wcześniej jajka. Takie jajka włóż do lodówki na półtorej godziny (1 godz. 30 min)
- Po półtorej godziny wyjmij jajka z lodówki, delikatnie wyjmij ołówek, i z jajka masz serduszko
- Teraz do miski dodaj sok buraczany, ocet i cukier, i marynuj w tym jajka tak przez kilka godzin
- Po zamarynowaniu, przekrój jajka na pół
- i Smacznego :)
Następnym przepisem do wykonania są to babeczki.
Składniki:
- 250 g mąki
- Paczka drożdży
- 100 g cukru
- Łyżeczka wanilii
- Szczypta soli
- Jajko
- 200 ml mleka
- 80 ml nasion oleistych
Na nadzienie:
- 150 g śmietankowego serka (by zrobić kulki)
- 75 g miękkiego masła
- Pół łyżeczki ekstraktu waniliowego
- Szczypta soli
- 113 g cukru pudru
- Barwniki spożywcze: żółty, zielony, czerwony i niebieski]
Wykonanie:
- Nastaw piekarnik na 180 stopni
- Do miski przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia, połącz z tym cukier, wanilię, szczyptę soli i wymieszaj
- W kolejnej misce rozbij jajko, i roztrzep trzepaczką (jeżeli nie masz trzepaczki roztrzep go widelcem)
- Dolewaj do jajka po trochę mleka, ale cały czas mieszaj
- W mące zrób kopczyk, do jego środka (dziury) wlej mieszaninę mieszaj trzepaczką (jeżeli nie masz trzepaczki mieszaj łyżką), tak aby oba składniki połączyły się dobrze . Ciasto powinno być lśniące.
- Do specjalnych foremek do babeczek (np. szklanej) włóż papierowe papilotki. Wlej do nich ciasto, ale tak do 2/3 wysokości (żeby nie były ani za wysokie ani za niskie, ani żeby ciasto się nie wylało)
- Do rozgrzanego wcześniej piekarnika włóż szklane naczynie wraz z papilotkami. I piecz babeczki w temp. 180 stopni przez 20 min. (Młodsze dzieci mogą poprosić kogoś dorosłego o pomoc)
- Gdy babeczki się pieką przygotuj serek
- Po pieczeniu odstaw babeczki do wystygnięcia, po ostygnięciu nałóż rękawem cukierniczym krem i udekoruj kwiatami, perełkami i tak dalej.
- Smacznego :)
Następnym zadaniem, z którym Angie musiała się zmierzyć jest to Caprese w szkle.
Składniki:
- 2 średnie pomidory
- 2 kulki serka mozzarella
- sól
- chleb
- pesto
- chleb do grzanek
- posiekane orzechy pistacjowe
Wykonanie:
- Obierz pomidory ze skórki. Jednak nie nożem teraz się skupcie: Natnij pomidora na dole, i zanurz go na pół godziny (30 min) we wrzącej wodzie. Następnie po 30 minutach wyciągnij go ze wrzącej wody i na godzinę wstaw do wody z lodem. (Skórka tak się zmiękczy, że sama odejdzie z łatwością)
- Pokój obrane pomidory w kostkę (uważaj bo się rozpadają), ale usuń nasiona (młodsze fanki mogą poprosić rodziców o pomoc).
- Tymczasem pokrój ser mozzarella na kawałki, i przy pomocy mleka (2 - 3 łyżek) mieszaj aż do uzyskania kremowej konsystencji
- Osusz pomidory, a następnie dodaj do słoiczków niech ostygną
- Gdy ostygną dodaj śmietanę i mozzarellę do słoiczka na pomidory i na samą górę daj warstwę pesto
- Wstaw to wszystko do lodówki na godzinę
- Przed podaniem, udekoruj listkami bazylii, orzechami pistacjowymi i grzankami
- Smacznego :)
Kolejnym wyzwaniem było zrobienie lodów w rożku.
Składniki:
- Rożki do lodów
- Placek z ciasta biszkoptowego
- 250g dżemu truskawkowego
- 150 - 200g cukru pudru
- Białko
- Dwie krople soku z cytryny
- Różne dekoracje
Wykonanie:
- Pokrusz ciasto biszkoptowe palcami, następnie przełóż go do miski i dodaj dżem.
- Uformuj kulki jednakowej wielkości i włóż do zamrażarki na 15 min
- W międzyczasie przygotuj lukier z białka jajka, cukru i cytryny
- Po piętnastu minutach wyciągnij kuleczki i włóż na rożki od lodów.
- Następnie nałóż na nie lukier łyżeczką
- Udekoruj jakimiś kwiatuszkami bądź perełkami
- Smacznego :)
I ostatnim jak na razie przepisem jest przygotowanie przez nią koszy z krewetkami i sosem guacamole
Składniki:
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 dojrzałe avocado
- Pół małej cebuli
- Kminek
- 2 dojrzałe pomidory
- Limonka lub cytryna
- Sól
- Pieprz
- Rolka świeżego ciasta francuskiego (możecie je kupić w sklepie np. w Biedronce)
- Obrane krewetki
Wykonanie:
- Nagrzej piekarnik na 180 stopni
- Na foremki nałóż ciasto francuskie, i nakłuj je widelcem. I włóż do rozgrzanego wcześniej piekarnika na 15 min.
- Gdy piecze się ciasto przygotuj guacamole, no więc tak: Przekrój avocado na pół, usuń miąższ łyżeczką i pokrój je w kostkę. Potem rozdrobnij je widelcem na krem
- Myjemy cebule, jak chcesz możesz dodać papryczkę chili, drobno siekamy to wszystko i dodajemy do guacamole.
- Obierz pomidory i pokrój je w kostkę, wymieszaj je bardzo delikatnie z wcześniej przygotowanym kremem .
- Zetrzyj skórkę z cytryny lub limonki bez pośrednio do sosu, wyciśnij z niej sok, przypraw solą, pieprzem, kminkiem, oraz oliwą z oliwek, i wymieszaj wszystko.
- Jeżeli masz mniej czasu na przygotowanie takiego guacamole, możesz również zrobić szybkie guacamole miksując wszystkie składniki razem.
- Na koniec ciasto francuskie napełnij sosem guacamole i dodaj krewetki.
- Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Prosimy o komentarze. Nawet najmniejszy dla nas dużo znaczy :)